Příprava Turecké kávy
Tureckou kávu u nás vnímáme pod prostým názvem „Turek“, kdy do skleničky či keramiky vsypeme asi dvě čajové lžičky a zalijeme vroucí vodou. Ale originální příprava pravé Turecké kávy vypadá úplně jinak. Dá se dělat mnoha způsoby. Např.:
1) Do džezvy se nejprve nalije voda, teprve potom se vsype káva a voda se začne až nyní ohřívat. Ohřev probíhá tak dlouho dokud nám kávový var nevystoupí do vrcholové výše. To je okamžik, kdy džezvu sejmeme ze sporáku či alespoň zredukujeme plamen tak, aby pěna opadla a následně provedeme vaření znovu. Tento proces navýšení kávové pěny provádíme celkem třikrát. Při posledním varu a jejího ztlumení necháme rozvířený kávový kal usadit a přistoupíme k samému nalévání kávy, které je tak trochu tureckým rituálem, kdy se káva nalévá do připravených šálků z přibližně jedné výše kávového šálku, kdy při nalévání tuto výši nálevu měníme pohyby dolů a zpět nahoru.
2) Tento způsob se přibližuje klasickému turkovi a někdy, spíše nouzově se provádí v Česku.Tento způsob přípravy je prováděn trojitým, přerušovaným zaléváním.
Do šálku vsypeme 7 g namleté kávy. Začneme zalévat připravenou vroucí vodou, ale tak, že vlévání provedeme krouživým pohybem do objemu asi do necelé třetiny šálku. Vlévání krátce přerušíme a tento postup ještě jednou zopakujeme.
Káva tím dosáhne plné a otevřené chuti.
3) Kávu a cukr vložíme do džezvy. Šálkem, z kterého budeme kávu pít, odměříme množství vody nalijeme do džezvy a krátce promícháme. Necháme na malém plameni pomalu zahřívat. Káva začne pomalu pěnit, snížíme plamen a pěnu sebereme lžičkou a vložíme do šálku. Kávu v džezvě dále vaříme. Jakmile dojde k opětovnému varu, lijeme kávu pomalu a opatrně do šálku tak, abychom nezahltili pěnu. Čím více se nám podaří vytvořit bohatší pěnu, tím lépe.
pozn. Spolu s kávou servírujeme rovněž skleničku vody. Je vhodné se před prvním douškem kávy krátce napít vody, aby se odrušil vjem předchozího chuťového vjemu a mohla se plnohodnotně vychutnat chuť takto připravené turecké kávy.
Po závěrečné konzumaci se zbylá voda dopíjí.
Turecká káva se v místě své domoviny více sladí, více než bývá v průměru zvykem u nás.