Něco o kávě
Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku. Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá. Ten se získává mletím pražených semen kávovníku.
Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a především proto se káva pije.
Káva je po ropě druhou nejdůležitější komoditou a na jejím pěstování, zpracování a distribuci k zákazníkům se podílí na celém světě 500 milionů lidí.
Druhy přípravy kávy
-Cappucino
-Espresso
-Moccacino
-Moka
+Caffe Latte, Latte Macchiato
Zajímavosti:
Arabská káva
Arabská káva je všeobecně asi jedna z nejsilnějších co se týče obsahu kofeinu. Přestože je silnější, je její chuť kultivovanější než u "českého turka", ale samozřejmě jde opět o individuální záležitost vkusu a chuti. Pravá arabská káva je vě většině případů připravována s cukrem a kořením. Z dostupných pro středoevropana se používá skořice, vanilka a kardamom.Káva bez těchto uvedených ingrediencí, včetně cukru, se pije jen při smutečních hostinách.
Arabský rituál pití kávy
U nás je znám především italský "rituál" pití kávy; starší a trochu složitější je rituál arabský. Nabídnutou kávu prakticky nelze odmítnout. Kávu obvykle roznáší člověk, který je obdobou našeho číšníka, má tácek a na něm šálky. Nabídne kávu, tu host vypije a pokud chce další, položí šálek na tácek dnem dolů, tedy do standardní pozice. Pokud však už další kávu nechce, položí šálek dnem vzhůru nebo na stranu. To je často pro Evropany i Američany trochu problém, stavějí šálky dnem dolů a "číšník" jim s úsměvem nalévá další a další kávu a po čtyřech silných arabských kávách se již necítí nejlépe...
Jak ji uvařit: Do džezvy* nasypeme semletou kávu a cukr a vše zalijeme vlažnou vodou. Džezvu postavíme na plotýnku a obsah přivedeme k varu. Jakmile se obsah začne vařit (opravdu úplně), džezvu odstavíme a počkáme, až se obsah uklidní, poté jí postavíme zpět na plotýnku a opět necháme přivést k varu. Celý proces ještě dvakrát zopakujeme (takže vše bude třikrát převařeno). Zrníčka kávy se pak budou držet u dna, takže není třeba nic filtrovat a z džezvy můžeme kávu rovnou nalévat do šálků. Obvykle se pije bez mléka, ale záleží na každém, jakou formu preferuje.
*Co je džezva: Džezva je obvykle kovová (nejčastěji měděná) nádoba kónického tvaru s dlouhým rovným držadlem užívaná k vaření arabské či turecké kávy.
Čerstvost kávy
Káva vydrží opravdu čerstvá pouze několik dní max. týdnů. Pražená káva je tepelně opracovaný produkt. Obsahuje těkavé látky a oleje, které na vzduchu i v různých atmosférách žluknou. Většina prodávaných káv jsou vyčpělé kávy. Již žluklé. Ať se jedná o obyčejné nejlevnější kávy typu robusta, tak i kávy renomovaných značek, na které lidi nenechají dopustit. U nás v ČR je je jen velmi málo firem, které dodávají opravdu čerstvou kávu, takovou, která po otevření sáčku provoní celou místnost a budou ji cítit i sousedé.